PROSTAT AMELİYATI NASIL YAPILIR ?
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalarda aşağıdaki durumlarda kapalı prostat ameliyatı önerilmektedir;
• Hastanın yaşam kalitesinde önemli ölçüde etkilenme olması ve ilaç tedavisine yanıt alınamayan durumlar
• Tekrarlayan idrar yapamama / tıkanma durumu
• İdrarla birlikte kanama olması
• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile karşılaşmak
• Böbrek yetmezliği gelişmesi
• Mesanede taş oluşumu
Transüretral rezeksiyon – Prostat ameliyatı nasıl yapılır ?
(Monopolar / Bipolar / Plazmakinetik)
Dünya üzerinde en yaygın tercih edilen ve uygulanan kapalı prostat ameliyatı yöntemidir.
Monopolar / Bipolar / Plazmakinetik enerji kaynakları kullanılarak gerçekleştirilebilir. Kullanılan enerji kaynaklarının kendine özgü avantajları/dezavantajları mevcut olup burada asıl önemli olan operasyonu gerçekleştirecek Üroloji uzmanının elindeki ekipman ve deneyimidir.
Temel amaç prostatın iç kısmının kazıma yöntemi ile çıkartılarak rahat idrar akışını sağlayacak bir idrar kanalı yaratmaktır.
Prostat çipler şeklinde çıkarıldığı için patolojik inceleme olanağı mevcuttur. Ameliyat yaklaşık olarak 1-1,5 saat sürmektedir. Hastaların büyük bir kısmı ameliyattan fayda sağlamaktadır.
Hastalar ameliyattan sonra 1-2 gün idrar sondası ile takip edilmektedir.
Ameliyattan sonra hastaların özellikle ilk haftalarda günlük 2-3 litre arasında su tüketmeleri olası kanama ve enfeksiyonların önlenebilmesi için önem taşımaktadır.
Lazer ile prostat ameliyatı nasıl yapılır ?
(HOLEP-THUFLEP)
Rezeksiyonda olduğu gibi temel amaç idrar akışını rahatlatacak bir idrar kanalı yaratmaktır. Burada prostat bir lazer fiberi yardımı (holmium ya da thulium lazer enerjisi) ile kendisini çevreleyen zardan serbestlenerek idrar kesesi (mesane) içerisine atılır ve daha sonra mesane içerisinde özel cihazlar yardımı (morsellatör) ile parçalanarak dışarı alınır.
Bu yöntem ile de patolojik inceleme olanağı mevcuttur. Ameliyat yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürmektedir. Aynı rezeksiyon yöntemlerinde olduğu gibi hastalar ameliyattan sonra 1-2 gün idrar sondası ile takip edilmektedir.
Ameliyattan sonra hastaların özellikle ilk haftalarda günlük 2-3 litre arasında su tüketmeleri olası kanama ve enfeksiyonların önlenebilmesi için önemlidir.
Orta-uzun vadede ameliyat sonuçları genellikle TURP ile karşılaştırılmış ve benzer sonuçlar raporlanmıştır.
Özellikle açık ameliyatın gerekli olduğu büyük prostat hacmine sahip hastalarda avantaj sağlamaktadır.
Açık prostat ameliyatı nasıl yapılır ?
Açık prostat ameliyatı iyi huylu prostat büyümelerinde genellikle çok büyük prostatlarda yapılır. Ameliyat için genel anestezi tercih edilir. Göbek altından orta hat kesi yapılır ve idrar kesesine ulaşılır. İdrar kesesi açılarak prostat parmak yardımıyla kapsülünden sıyrılarak dışarı alınır. Kanama kontrolü yapılarak idrar kesesi ve cilt kapatılır. Hastalarda ameliyat sonrası genellikle idrar sondası ve idrar kesesini yıkayabilmek amaçlı mesaneye ciltten ayrı bir sonda bulunur ve hastalarda ameliyat lojuna bir dren (lastik hortum) yerleştirilir. Dren genellikle ameliyattan sonra ikinci gün çekilirken, sonda ve yıkama sondası genelde 2 ya da 3. günler çekilerek hasta taburcu edilir.